Un Ple de final d’any sense el VIA

Malauradament no he pogut assistir a aquest últim Ple Municipal de l’any però mentre aquest es celebra escric aquestes línies en el meu bloq.
Penso que la llei electoral hauria de permetre als grups municipals el tenir un representant suplent per tal d’evitar coses com aquesta; que si no ets càrrec electe no pots representar al teu partit als Plens i com ha passat en aquest cas, el VIA avui no pot expressar oficialment el que pensa ni donar sentit de vot a cada punt que es porta per a la seva aprovació.

En ser un Ple Extraordinari programat una setmana més tard del que pertocaria el Ple Ordinari no m’ha estat possible poder assistir-hi per compromisos familiars.

De totes formes penso que cal deixar constància del posicionament del VIA en cadascun dels temes que s’han portat per a la seva aprovació.

El primer punt de l’ordre del dia ha estat l’Aprovació de l’acta del Ple anterior. En aquest sentit el nostre vot hagués estat favorable.

El segon punt ha estat la Modificació de tarifes del servei d’esports. Com que aquest tema ve del conveni signat en el seu moment entre l’Ajuntament i la UFEC i ja és un tema establert hauríem votat a favor.

El tercer punt és una Modificació d’Ordenança Fiscal. Aquesta ha estat una decisió presa pel govern municipal sense cap voluntat de debatre-ho amb l’oposició ni sense ganes de pactar res, per la qual cosa ens hauríem abstingut.

El quart punt ha estat la Creació de l’òrgan consultiu Senat Municipal. Des del VIA pensem que un òrgan consultiu com aquest Senat Municipal, format per antics alcaldes i regidors de l’ajuntament no té suficient potencial com per donar-li una major implicació i un millor assessorament, per la qual cosa, atès que el govern tripartit local també té intenció de crear el Consell de Vila, consell format per personalitats de diferent àmbit local, ja siguin polítics, expolítics o convilatans de peu, aquest òrgan consultiu sí que tindria inicialment un vot favorable del VIA.

Per altra banda, el Senat Municipal només pot ser consultat des d’alcaldia, des de l’equip de govern o bé des del Ple Municipal, per la qual cosa l’oposició no pot fer cap consulta pel seu compte, cosa que considerem que és un error. Per tant, el nostre vot hauria estat en contra a l’aprovació de la proposta.

El cinquè punt de l’ordre del dia ha estat la Plantilla del personal de l’Ajuntament. Aquest és un tema en el qual la decisió és i ha estat del govern tripartit local amb noves incorporacions a nivell d’administració i policia local, per la qual cosa ens hauríem abstingut.

El sisè punt de l’ordre del dia és l’Aprovació inicial del Pressupost general. D’aquest punt ja vaig fer fa dies un apunt en el meu blog i em mantinc amb el que vaig dir atès que el govern no ha incorporat cap dels nostres suggeriments.

Val a dir que un tema important que aquest govern, o sinó ho farà de ben segur el proper d’aquí a tres anys i mig, és que cal concretar molt més en les partides que contemplen el pressupost municipal. Cal dir què es pretén fer i a on es pretén fer. No es pot generalitzar i deixar les actuacions obertes, ja que això denota una improvisació total.

Per altra banda el govern destina 175.000 € a decisió popular a través de consulta popular però no es té en consideració a l’oposició i només de la convida a participar mitjançant una carta a on diu simplement que presentem propostes.

Les propostes no es poden presentar si no es té tota la informació comptable i financera de l’ajuntament, atès de del contrari seria molt fàcil fer la carta als reis, però els recursos són els que són i es poden utilitzar d’acord amb la llei.

Sense cap dubte hauríem votat en contra, per la qual cosa, si no m’equivoco, atès que el govern tenia una baixa en el Ple, l’assistència del VIA hauria afavorit que els pressupostos municipals no s’aprovessin en aquest Ple extraordinari ja que el resultat hauria estat de 8 a 8 i crec que el vot de qualitat de l’alcalde no serveix a l’hora d’aprovar els pressupostos municipals. Tampoc això ha estat una obsessió, per la qual cosa no he retardat les meves vacances un dia. Tampoc sé fefaentment si això ha quedat així, ja que no sé com està anant aquest Ple Municipal en aquests moments i el meu ordinador no em permet escoltar-lo per internet. Coses de les empreses multinacionals...

I finalment el setè punt de l’ordre del dia ha estat l’Extinció dels Organismes Autònoms Locals. Penso que això ha estat un error del govern tripartit, ja que en l’acord de ple queda clar que el govern no té massa clar el què fer amb cadascun dels OAL. Dóna un marge de temps d’un any com a màxim per a decidir, i no per a realitzar i aprovar el nou sistema de funcionament dels diferents patronats municipals (d’Esports, Espriu, Museus, Arxiu, Ràdio Arenys, Residència Geriàtrica i Museus d’Arenys).

Per altra banda hi ha algun OAL que pot quedar jurídicament despullat, com per exemple, tal i com va comentar a la Comissió Informativa de la setmana passada el portaveu de CiU, el Patronat del Museu de Mineralogia, el qual va ser donat pel senyor Mollfulleda i a on en l’acord de cessió deia que un representant de la família Mollfulleda havia d’estar a dintre del Patronat.

Els Patronats passen a tenir un sistema de gestió i funcionament participatiu atès que estaven formats per convilatans, representants de tots els partits polítics, inclòs els de l’oposició i experts en diversos temes, a ser gestionats directament per cada regidor delegat del govern municipal, sense donar opció de vot i força i eliminant el contra poder que tenien. Tot fins que es determini el que es vol fer i el que es vol fer es faci.

Sense cap dubte hauríem votat en contra de la proposta portada pel govern local.

1 comentari

Afegeix un comentari nou

Comentaris

@oriolferran

Alguns apunts sobre el Pressupost

Enviat per @oriolferran el Dv, 28/12/2007 - 00:53

Lluís,
he escrit aquest apunt amb algunes explicacions de com veiem el pressupost des d'ICV. Com sempre, a la teva disposició per qualsevol aclariment.

Oriol

www.arenyautes.cat/pau-i-bits