Sr. Roc!!!!

Tota aquesta polèmica sobre la festa de Sant Roc m'ha fet pensar.

Durant tota la meva vida he hagut d'entrar a l'església per diversos motius. Alguns, tot i no ser de missa, m'han fet sentir molt alegre, d'altres m'han entristit molt.

No he volgut mai ofendre a ningú amb les meves creences. No se m'ha acudit mai dir a uns nuvis que es casin a la placeta ni a una vídua que digui adéu al seu marit a la cantonada amb el rial, a canvi de la meva presencia. No he pensat mai que ho fessin expressament per molestar-me.

Hi ha coses que s'han de fer sense pensar-s'ho tant. Som laics no?

He vist nens cantant a l'església, hi he vist concerts.

He hagut de fer un treball sobre en Pau Costa

En cap moment he pensat en coses místiques ni religioses.

Recentment hem estat a Itàlia hem vist unes 83 esglésies i catedrals a la recerca de l'art. Hi hem entrat i ja està. I us asseguro que davant la Pietat de Miquel Àngel hi no hi havia dos persones de la mateixa religió.

Qui no ha visitat mai una Mesquita o una Sinagoga? Qui no ha anat a una boda, enterro, bateig o comunió.

Suposo que tot això, deu venir per alguna altra cosa. No puc imaginar que sigui tant insofrible entrar a l'església i fer veure que escoltes missa.

Ens agradi o no al Sr. Roc, el van fer Sant. I els Sants estan vinculats a l'església Catòlica.

Aquesta separació irònicament em fa pensar que hi hauran macips amb aigua perfumada beneïda i altres que no. Gent preguntant als macips si estan beneïts o no. Senyores dient "No em mulli que jo vull que em beneeixin"...

... I Macips cridant Sant Roc i Macips cridant Sr. Roc.

Bon Sant Roc a tothom

5 comentaris

Afegeix un comentari nou

Comentaris

esperanceta

HolA Fani, no es tracta de si

Enviat per esperanceta el Ds, 13/08/2011 - 21:28

HolA Fani, no es tracta de si costa o no costa anar a missa i abaixar el cap, sinó del fet que la festa sigui i de tots. si un nen marroquí vol participar a la festa però ha d anar a missa, és evident que els seus pares no el deixaran. i aquest nen te el mateix dret a participar i gaudir de la fetsa com qualsevol altre nen arenyenc. per tant parlem del dret a decidir, només és això. St Roc és de tots i per tots!!

Udi

fani

Us entenc perfectament,Però

Enviat per fani el Ds, 13/08/2011 - 23:32

Us entenc perfectament,
Però si deixem de banda les nostres tradicions ( que no creences ) acabarem sense, Tots Sants, Reis, Nadal, Setmana Santa, el Pessebre,
Penso que no es tracta d'anular la nostra identitat, que malgrat no agradi va lligada a 2000 anys de catolicisme, sinó d'anar adquirint-n'he de noves.
En 38 anys jo he adoptat al Pare Nadal, a l'arbre de Nadal, el conillet de pasqua, el vesc a la porta, les galetes de la sort, halloween i espero viure molts anys per adoptar-n'he moltes més.
Demà espero que hagueu arreglat les vostres diferencies i veure-us a tots junts divertint-vos i divertint al poble.

esperanceta

Noi, amb això del nen

Enviat per esperanceta el Dg, 14/08/2011 - 01:57

Noi, amb això del nen marroquí ja ho has bordat. Potser que comencen a dir les coses pel seu nom i deixent-nos del que és politicament correcte.
Si vols una festa laica i aconfesional potser caldria cambiar-li el nom, però el que es clar que SANT ROC és el que és. Tu vols una altra cosa, però segur que no és SANT ROC.
Enacara que sembli que en reneguis, les arrels de la teva cultura son les que son, t'agradi o no.

Montse Pujol

No enteneu res!

Enviat per Montse Pujol el Dg, 14/08/2011 - 15:33

Molt bé Fani, així que no vols que es perdin les tradicions (ja que si va a missa qui vol "es perdrà la tradició")... Tu vas a la missa del gall? A les processors de setmana santa? Bé, potser si, però la veritat és que m'extranyaria ja que amb tanta fal·lera que tens per a conservar les tradicions i adquirir-ne de noves n'has substituït una de tant important com és la Castanyada per Halloween! Què vol dir halloween? T'HAS COBERT DE GLÒRIA!

fani

Hola Montse, potser no has

Enviat per fani el Dg, 14/08/2011 - 16:23

Hola Montse, potser no has entès el post.

Tots Sants i per tant la castanyada, que precisament si no ho sabies es celebra la seva vigília ja l'anomeno, però allà on vagi no puc de deixar de veure coses de terror o sigui de halloween, et deixo un link de la wikipèdia per que ho llegeixis ja que aquí no tinc massa ganes d'explicar-ho.

Sabràs també que a casa no som gent de missa, però no ens fa urticària les festes que porten referències catòliques al davant. Sant Roc, Sant Zenon, les Santes, Sant Jaume. Senzillament no vaig més enllà, les gaudeixo i prou i si no m'agraden l'any següent no hi vaig.

Respecte al meu post em resta dir que a centre Amèrica, Carib, sud Amèrica i molts d'altres països es barregen catolicisme, religions procedents d'antics esclaus i la autòctona dels indis americans formant el folklore que tenen actualment.

A Catalunya ens queden els bous d'origen Romà i les Sardanes (hi ha corrents que diuen que venen dels grecs jo no ho puc confirmar)

A part de festes de caràcter religiós els de casa també en celebrem d'altres, com la típica paella familiar de l'1 de maig, el carnestoltes, el sant Joan ( de tradició pagana), el Tió, pengem la bandera l'11 de setembre, això per dir-n'he algunes.

He anat a sopars del ramadà i això no m'ha fet més musulmana i de petita anava a colònies amb evangelistes, que per cert no en tenen de sants i no va passar-me absolutament res de res.

M'agraden les nostres tradicions, si, no ho puc evitar i quant viatjo m'agrada conèixer les tradicions dels que m'envolten, és més, friso per que em convidin a participar-hi. Soc així no ho puc evitar. Potser t'agradaria que tots fóssim iguals com les hamburgueses del Mc Donald's. Mao ja ho va intentar a la Xina amb la revolució cultural i no ho va aconseguir.

Tinc molts amics, en tinc de musulmans, budistes, luterans, evangelistes i no els anomeno "el meu amic budista, ni el meu amic musulmà". Son amics i prou, igualment que no anomeno la meva amiga lesbiana o el meu amic afroamericà.

Intento no etiquetar a les persones.

Principalment no vull utilitzar la religió o el fet religiós per generar odi i diferencies.

Et deixo un link on es pot veure que ja fa molts anys que anem sumant festes sense deixar-n'he d'altres. http://ca.wikipedia.org/wiki/Festes_populars_als_Pa%C3%AFsos_Catalans