Els Soldats d'en Cercas

Ahir a la nit s'estrenava al Teatre Romea 'Soldados de Salamina' dirigida per Joan Ollé i interpretada per: Carlos Álvarez-Novoa,Gonzalo Cunill,Lluís Marco,Isabelle Bres,Karla Junyent,Xavier Ruano,Manel Sans.
Puc pensar que molts han llegit el llibre de Javier Cercas o ha vist la versió cinematogràfica de David Trueba. Jo he llegit i he vist "els soldats". Ara he pogut veure la versió teatralitzada d'aquesta història que parla de la Guerra Civil i d'una Espanya que ens queda lluny (o no).
L'únic que puc dir és que pel món de la interpretació és un regal. El treball dels actors és extraordinari. El guió (adaptació de Julie Sermon i Joan Ollé) també és genial.
El problema: dues hores llegint en veu alta un llibre.
Els actors i actrius (tots) damunt l'escenari, quiets, estàtics (durant dues hores). Els acompanyaven, només, quatre cadires i quatre micròfons per anar desgranant perquè Cercas va estirar els fils per arribar a les repostes del perquè un jove republicà no va acabar amb la vida del fundador de la Falange.
Crec que ha estat un repte portar aquesta obra al teatre, fer-ne l'adaptació, però també penso que el projecte s'ha pogut tirar endavant pel treball dels actors que fan l'espera del final molt més agradable (si es pot dir així). L'espectacle hagués tingut la mateixa reposta si hagués durat menys (amb seixanta minuts ja n'hi hauria prou) perquè el talent que hi havia així ho permetia.
Bé, si aneu a veure l'obra m'agradaria compartir opinions i visions. No fos cas que jo hagués tingut una mala nit...

2 comentaris

Afegeix un comentari nou

Comentaris

Teresa Verdura

els soldats

Enviat per Teresa Verdura el Dij, 19/04/2007 - 12:00

No havia pensat anar-hi a però ho faré.
No vaig voler veure la pel•lícula perquè tinc por de que els actors que interpreten els personatges destrueixin els que jo vaig configurar en el meu pensament. Vaig sentir tanta emoció amb la novel•la que no volia que ningú ho espatllés. Si em dius que es una lectura m'hi atreviré.
Mira Montse, crec que hi ha dos maneres de fer teatre. Una va relacionada amb fer productes comercials i rendibles econòmicament, l'altre va mes relacionada amb la visió del compromís -i millor que sigui rendible també- perquè hi hagi més producció, per això cal que en parlem en aquest fòrum perquè també es una manera de fer-ne difusió.
Ara que es porta tant tot lo mediàtic i molt mes amb els propers comicis electorals, hauríem d’aprendre d’ aquesta i d'altres novel•les que ens fan repensar amb la gran quantitat de personatges anònims que han fet i viscut coses increïbles a la vida i que avui poden ser el nostre veí del metro o de la taula del costat. Quina grandesa!

Teresa Verdura i Anglada

Calopa

+ soldats

Enviat per Calopa el Dij, 19/04/2007 - 12:19

Bon dia Teresa. Es evident que l'obra de teatre no és, ni crec que ho sigui, comercial. Però fan falta, com dius tu, gent que porti a escena aquestes obres. Amb això estic totalment d'acord.
Quan vam sortir del teatre parlavem de la llàstima de no haver optat per un text més didàctic i amè per arribar a tothom. Quan es parla de records de la guerra civil (guerra dels 3 anys) o de la recuperació de la memòria històrica, doncs sóm quatre gats al teatre (ahir no va ser el cas perquè era l'estrena). Crec que ens han d'explicar la història més recent, però penso que s'ha de fer des de un punt més didàctic i pròxim...
Per cert, jo em quedo amb la pel·lícula...