històric entrades

Pat

August 2015

August 2012

August 2011

Pat
Manifest postfestiu de Sant Roc 2011, Macips alternatius!
Manifest postfestiu de Sant Roc 2011, Macips alternatius!
El grup de persones que vam formar la colla de macips i macipes alternatius de Sant Roc coincidim en fer una valoració molt positiva de la festa que enguany hem hagut de celebrar de manera alternativa i desmarcada del Patronat de Sant Roc. A excepció de dos casos aïllats i sense gens d’importància ens hem sentit molt ben acollits pels vilatans i vilatanes del poble, els quals ens han obert les portes de casa seva i ens han ofert grans mostres d’acollida, suport i acceptació.
Aprofitem aquest manifest posterior a la festa de Sant Roc 2011 per remarcar els punts principals de la nostra demanda, la qual ens va portar a organitzar el cercavila alternatiu abans esmentat.
La principal demanda que fem com a grup de persones és la d’abolir la obligatorietat d’assistència a la ofrena a Sant Roc que es fa prèvia al cercavila de macips i macipes i a la missa en honor a Sant Roc que es fa a la tarda després de la ruixada a les autoritats. Així demanem que tot macip i macipa soci del patronat de Sant Roc pugui escollir el fet d’assistir o no a aquests actes religiosos i que poden ser un impediment personal, cultural i/o ideològic a l’hora de fer-se macip/a. En cap cas demanem l’abolició dels oficis religiosos al Sant, ni negar el dret a qualsevol macip i macipa a participar d'aquests actes, simplement volem que cada macip i macipa pugui decidir lliurement, i segons els seus criteris personals, si vol o no assistir als oficis religiosos.
Creiem que això ha de ser així perquè tota persona, inclús si és macip/a, té el dret a decidir en qualsevol afer que l’afecti a nivell personal i que pugui implicar una contradicció en matèria de creença, ideologia o principi moral, ètic i/o personal. Considerem també que totes les tradicions, com és la dels macips de Sant Roc, han de ser elements integradors per a les persones, i per tant han de contribuir al diàleg, a la cohesió i a la convivència entre les persones i llurs cultures i creences. Amb la obligatorietat d’assistència a un ofici religiós catòlic no es promou aquests principis, sinó, tot al contrari, es creen barreres per a moltes persones, que com nosaltres, desitjarien ser macips i macipes i que aquest any no se’ls hi ha permès per tenir una determinada creença o ideologia. Cal destacar que molts i moltes de nosaltres ja se’ns podria considerar macips i macipes veterans/es, ja que ja fa un grapat d’anys que sortim de macips i macipes, i mai abans se’ns havia imposat l’assistència a l’ofici religiós a Sant Roc. Així doncs creiem que amb aquesta imposició s’ha donat un pas enrera en l’evolució d’aquesta tradició tan arrelada al nostre poble.
Totes les persones que varem formar part del cercavila alternatiu de macips i macipes coincidim en que arribar a aquest punt no beneficia a ningú, i som els primers a voler solucionar el problema per a que l’any vinent hi hagi una entesa entre ambdues parts i no hagin de sortir més cercaviles de macips i macipes alternatius. Tot i així volem destacar que la situació que es va generar ens va obligar a decidir entre quedar-nos a casa, i no poder fer de macip/a degut a la nostra ideologia, creença o principis morals, o sortir al carrer a reivindicar i fer sentir la nostra demanda tot participant, com sabem, de la nostra festa, essent com cada any macips i macipes del nostre poble. Per aquest motiu varem decidir sortir al carrer i exercir de macips i macipes, actuant igual que la resta de macips, amb l’excepció de l’assistència als oficis religiosos. Per tant no ens considerem desvinculats de la festa de macips i macipes, sinó de la decisió presa pel patronat de Sant Roc.
Des d’aquí aprofitem per agrair a tothom qui ha donat suport a la nostra acció així com a tothom qui ha respectat, acceptat i/o entès la nostra reivindicació. Tant sols desitjar que aquest afer es pugui solucionar com abans millor i que no faci falta fer mai més un cercavila de macips i macipes alternatiu, ja que això no és bo per ningú, i menys per la gent que estimem el nostre poble. Des d’aquest manifest obrim les portes a un diàleg amb el patronat de Sant Roc per poder solucionar a temps aquest assumpte i que l’any que vé puguem tornar a sortir tots i totes junts.
Visca Sant Roc i Visca els macips i macipes!
-Col·lectiu de macips i macipes alternatius-
Pat
MANIFEST SANT ROC ALTERNATIU!
MANIFEST SANT ROC ALTERNATIU!
Aquest text en forma de manifest, el signem un grup de persones que enguany no ens sentim ni representades, ni acollides pel Patronat de Sant Roc.
Les nostres diferències amb el Patronat han sorgit arran de la obligatorietat d'anar a l'ofrena de St. Roc per tal de poder a exercir de macip/a.
Davant d'aquest fet nosaltres vàrem engegar un procés de diàleg amb el patronat amb l'objectiu d'aconseguir una alternativa a fer un acte presencial a l'església. Ja que entenem que aquest, no és un compromís que es pugui exigir a ningú com a condició sinequanon per a poder empunyar una almorratxa. Aquesta idea l'argumentem mitjançant la llibertat de culte que tots i totes tenim.
Entenem que quan es toquen temes morals, dins dels quals s'hi poden encabir: motius religiosos, culturals, d'orientació sexual o fins hi tot de simpatia envers una institució, no és pot exigir ni obligar a res. Creiem que aquesta activitat concreta ha de ser optativa.
La junta del Patronat, molt encertadament, va decidir portar aquest punt a l'assemblea de macips. A l'hora d'abordar aquest tema, es va llegir un redactat que qualifiquem d'agressiu, ofensiu i amb la informació greument manipulada en el qual s'explicava la situació des del seu punt de vista. A continuació nosaltres vam demanar la paraula per a poder manifestar la nostra posició, fent servir un discurs, que a diferència del seu, no va girar entorn a les diferències i les situacions tenses que s'han pogut produir entre ambdues bandes. Sinó que simplement ens vam limitar a expressar la nostra posició i els arguments que la sostenen, mitjançant un to calmat, unes paraules neutres, tot mostrant respecte envers el Patronat i la posició que ells adopten.
La proposta d'oferir una alternativa a tots aquells que per motius múltiples no volem/podem fer un acte presencial a l'església aquell dia es va portar a votació. Es varen votar dues opcions; la primera, admetia la possibilitat de que cadascú pugues triar lliurement si anar o no a ofici, i la segona, que obliga a fer-hi un acte presencial per poder exercir de macip. Els resultats exactes de les votacions no els sabem, però el cert és que la segona opció va ser recolzada per la gran majoria d'assistents.
Hem de dir respecte a aquest exercici democràtic i els resultats obtinguts, que ens sorprèn i a l'hora ens espanta la mentalitat que imperava en aquella assemblea.
La majoria d'assistents eren persones amb edats semblants a la nostra, gent jove, que amb segons quins temes presenta una mentalitat poc integradora, molt conservadora i fins hi tot gosaríem dir retrògrada.
Per un altre costat també val a dir que tot hi haver-hi persones del tot convençudes també n'hi havien tantes d'altres amb uns principis molt poc definits lo qual també ens sembla preocupant.
Tot plegat ens fa veure un futur bastant negre per a la nostra vila.
En el moment en que s'està mantenint una activitat de caire religiós en un lloc de culte, "perquè toca... perquè un dia és un dia... perquè no fa res entrar a baixar el cap i fer veure que ens ho creiem..."; arribats a aquest punt, potser convé que molts d'ells es plantegin perquè fan les coses i mirin una mica més enllà.
Nosaltres entenem que fer teatre en una església, malgrat quedi molt maco veure els bancs replets de macips i macipes, és una falta de respecte total i una mostra d'hipocresia important.
Ens sembla preocupant veure com a escala local estem tots i totes permeten que el joc democràtic incideixi en les decisions morals, ètiques i individuals de cadascú. (Entenent que això que denunciem, no hi ha assemblea, poble ni grup de persones que amb uns vots hi puguin intervenir)
També, hem d'afegir, que nosaltres fent aquest exercici de debat amb el patronat, hem après i ens hem adonat de varies coses. La més important; és que el problema real no resideix única i exclusivament en la condició indispensable d'anar a ofici per tal de poder participar de la festa, sinó que ja va més enllà i està relacionat amb la manera com s'està enfocant i gestionant aquesta tradició tant nostra, tant de tots.
Sembla que s'està mirant de folkoritzar i estancar aquesta tradició en un moment determinat de la història tot obviant el dinamisme de la societat i el de la nostra vila en concret.
En resumides contes la festa s'està enfocant més de cara enfora que de cara endins. S'està deixant de banda l'escala local per assolir-ne d'altres més grans i més transcendents. Tenim la sensació que l'objectiu és el de fer-nos famosos i coneguts arreu. Quan des del nostre punt de vista, aquesta tradició, si té una peculiaritat, és que és una festa local, del i pel poble, a petita escala i això és el que la fa especial.
Davant d'aquesta situació, nosaltres, els partidaris de poder triar lliurement si fer un acte presencial o no a ofici, aquells que tal i com ha decidit l'assemblea no tenim cabuda dins del Patronat, hem decidit realitzar una sortida de macips i macipes alternativa completament desvinculada al Patronat.
Així doncs convoquem a tothom qui ho desitgi, a participar del nostre cercavila. Tothom hi té cabuda independentment de l'edat, el sexe, la condició sexual...
Així,si vols de fer macip/a t'esprem el dia 16 a les 8 del matí a la placeta de l'església.
Per un Sant Roc de tots i per a tots, VINE I SURT AMB NOSALTRES!
-Col·lectiu de Macips i Macipes alternatius-