M'acomiaden de Ràdio Arenys

Després de quatre anys, el proper dia 30 (divendres) serà l'últim que treballaré a Ràdio Arenys. Hi vaig entrar per encarregar-me de la fonoteca, però els canvis tecnològics han deixat una mica desfasada aquesta activitat. Vaig mirar de col·laborar en un projecte relacionat amb els 30 anys que vam celebrar el 2009. I al final, les feines que he acabat fent han estat, basicament, tres.

En primer lloc, la digitalització i descripció de l'immens fons en format casset que hi ha a la casa i que constitueix un llegat com n'hi ha pocs. Gairebé un miler de cassets ja estan digitalitzats, però encara quedava molta feina per fer. Aquest estiu vau tenir un tastet del que es podia recuperar i emetre a partir de la digitalització realitzada. El programa "La fonoteca", conduït per Carlota Tanganelli, va proposar-vos un viatge al passat de la vila que segur que més d'un de vosaltres va agrair.

En segon lloc, tinc la satisfacció d'haver vist néixer i créixer l'aposta de Ràdio Arenys per les xarxes socials. A la casa generem informació, però també continguts musicals, els famosos acústics de l'Estudi 3. El director, en Josep Bayo, hi ha fet una aposta ferma. Quan un servidor va entrar a la casa, cap periodista no tenia twitter i ni tan sols la ràdio en tenia. Ara gairebé tothom en té i el fa servir per informar i per informar-se. I el twitter de Ràdio Arenys va assolir dimarts el miler de seguidors, una xifra remarcable per a una emissora municipal d'una vila de 14.000 habitants. La presència a xarxes socials com aquesta, com Facebook o com el bloc a Arenyautes amplifica el ressò i l'abast de la feina que es fa pensant en termes d'ones hertzianes, però que avui, gràcies a Internet i a l'emissió via web o via aplicació d'iPhone, arriba arreu.

En tercer lloc, i en la mesura que un horari tan limitat com són 15 hores setmanals ho permetia, he posat a disposició de tothom els meus coneixements com a filòleg català. No ha estat possible fer-ho d'una manera organitzada, a través d'una Unitat d'Assessorament Lingüístic. Hi havia altres projectes prioritaris, però segurament en un futur, enllestida la fase de digitalització del fons, s'hauria pogut fer alguna cosa en aquest sentit.

Per tot plegat, sap greu que s'hagi d'acabar perquè ara correm el risc que tot quedi aturat. Confio que es pugui continuar traient suc de la feina de digitalització feta. Confio que no es caigui en la inèrcia a les xarxes socials i que no s'abandoni l'aposta. I confio que els esforços en matèria de llengua acabin prenent forma algun dia, que en aquest àmbit sempre hi ha molta feina a fer.

Però per quin motiu m'acomiaden? Doncs perquè el govern d'Arenys de Mar ha dit al director de l'EPE Ràdio Arenys que havia de reduir un 10 % el pressupost, és a dir, que de cara al 2012 s'havia d'assegurar un estalvi de 26.000 euros aproximadament. El meu sou mensual per 15 hores setmanals era de 426 euros nets. Per tant, no és pas suficient per resoldre el problema. Ha fet falta prendre altres mesures de restricció per arribar a l'objectiu exigit. És previsible que els propers dies, com ja ha començat a passar, moltes converses iniciades a propòsit d'aquesta retallada se centrin en la manera com s'ha fet. Jo no hi entraré.

Seria un error carregar els neulers a la darrera baula de la cadena. M'explico: si el director de Ràdio Arenys ha hagut d'acomiadar-me ha estat per quadrar un pressupost amb una reducció del 10%. Si l'Ajuntament ha hagut de demanar això a l'EPE Ràdio Arenys ha estat perquè els números no sortien, perquè els ingressos s'han reduït dràsticament i les prestacions socials a la vila no podien ser les mateixes. Si l'Ajuntament no té els ingressos que necessita per satisfer aquestes prestacions com a Administració de proximitat, sens dubte és perquè la transferència que rep de les administracions superiors és també insuficient. I ja som al cap del carrer: l'espoli fiscal, la sagnia econòmica que pateix Catalunya per part de l'Estat espanyol. Avui sóc jo, ahir vas ser tu i demà serà ell o ella. Quan l'aixeta no raja, l'aigua no arriba a tothom. Però d'aigua n'hi ha molta més que no ens fan creure.

Si no accelerem el pas per arribar ben aviat a ser un estat, no ens en sortirem. El govern espanyol està plenament desacomplexat: no paga allò que ha de pagar. I el govern català de CiU no té més resposta que parlar, com ha fet avui el conseller Josep Maria Pelegrí, de dol i de disgust. Asseguren que volen portar Espanya als seus tribunals, els mateixos que van fallar contra l'Estatut. Com si no n'haguéssim après res.

I tot això, en un context en què per primer cop tenim una majoria que votaria sí a la independència. El president de la Generalitat, Artur Mas, ens deia que no estàvem preparats per a la independència, que avançar ara en aquest sentit podria portar-nos a la fractura social, que podria trencar el país. Ara té el país a punt de trencar-se per culpa de les retallades que ha decidit fer. Avui mateix tenia la plaça de Sant Jaume plena de funcionaris i aquest darrer any, des que CiU governa, gairebé cada dia hi ha una manifestació o altra. I si algú li fa propostes per no haver de retallar tant, com ha fet Esquerra Republicana en el cas de l'impost de la banca o l'impost de successions o altres propostes, li diu que no, que prefereix fer patir els més pobres que no pas molestar els més rics. I que això de la independència pot continuar esperant.

Les coses no pinten bé perquè qui s'ha de quadrar per defensar la gent del país no ho fa, qui ha de liderar un procés d'independència perquè el país aixequi el cap prefereix continuar fent el ploramiques i dient que Espanya és molt dolenta. Així, per moltes ganes que hi posem, serà difícil sortir-nos-en. Contra la força que té l'Estat espanyol, que és precisament la força d'un estat amb tots els seus recursos, nosaltres només tenim la força de la democràcia per constituir-nos en un estat independent. Mentre no fem això, ells, com si sentissin ploure. I el més trist del cas, hi insisteixo, és que aquesta majoria ja existeix. El proper 29 de desembre farà mig any que ho sabem, però CiU prefereix retallar i parlar de vaguetats etèries com el pacte fiscal i encarregar estudis absurds a fundacions afins.

I malgrat que les coses no pinten gens bé, hem de continuar treballant. Hem de treballar, i potser més que mai, en tots els fronts. En el polític, que per això m'he fet militant d'ERC, i en el de creació de riquesa, que per això fa mesos que dono voltes a un projecte que finalment arrencarà el proper 2 de gener i del qual us aniré donant detalls els propers dies: CorrectorCorrecte.cat

10 comentaris

Afegeix un comentari nou

Comentaris

esperanceta

I el senyor Masgrau assessor

Enviat per esperanceta el Dc, 14/12/2011 - 22:54

I el senyor Masgrau assessor de l'alcalde que no havia de cobrar però que té un sou generós no li retallen el sou? Retallar el sou o fer fora als que cobren quatre duros és molt fàcil, però clar retallar el sou als que més cobren, això no, oi? Per què no fan fora als paràsits que hi ha a l'ajuntament? Per exemple: la funcionaria que fa pocs dies va anar al CAP a demanar la baixa i el metge li va fer per dues setmanes i ella va demanar que ja posats li fes per fins passat reis, i el metge va cedir i li va fer fins passat reis. O el senyor que durant molts anys ha penjat cartells però fa anys que no vol fer-ho que ha agafat moltes baixes (per això ha tingut un substitut durant 3 anys a qui també fa poc s'ha fet fora) i, malgrat que, se li han ofert altres feines públiques no les ha acceptat, però no sé sap per quin motiu no se l'ha fet fora, i, al final l'han hagut de recol·locar fent d'ajudant del conserge de l'ajuntament. Parlem del regidor d'Hisenda que fa més vida a Alemanya que a Arenys? Seguim posant exemples? Estem en un poble i tot se sap. Els qui treballen de debó la gent ja els coneix, i als dropos se'ls acaba coneixent. Perquè no es fa fora als que no volen treballar i en canvi es fa fora als que sí que ho volen? Així com volem prosperar?

esperanceta

I el senyor Masgrau assessor...

Enviat per esperanceta el Dij, 15/12/2011 - 23:43

Que en Masgrau té un sou generós????
Què es considera un "sou generós"? Entenc que estem mirant el que cobra en vers el que aporta (hores, dedicació, coneixement, ...).
Potser hauries de saber que estava jubilat i per llei ha de cobrar al treballar a l'administració, per la qual cosa ha estat a punt de perdre la seva jubilació.
A part, diria que és dels que obre l'Ajuntament i el tanca cada dia; dels que més s'arremanga i dels que més està aportant a aquest ajuntament....

Dels altres casos que esmentes, NPI, però si hi ha uns responsables i una inspecció, hauria d'actuar. Si tens dades, denuncia i soluciona els problemes: Com deien l'altre dia per aquí: Defensem els nostres drets o només ens queixem?

esperanceta

Sisi però al poble des del

Enviat per esperanceta el Dv, 16/12/2011 - 10:11

Sisi però al poble des del govern se'ns va dir que aquest home no cobraria. I si tant experimentat és, suposo que ell ja sabia que havia de cobrar. Aleshores per què ens van mentir? I no m'estranya que obri i tanqui l'ajuntament si és el que mou el titella de l'Estanis que no s'entera de res.

davidxiberta

l cultura

Enviat per davidxiberta el Dv, 16/12/2011 - 10:27

La cultura sempre rebent les hósties !

esperanceta

A la ràdio el regidor viatger

Enviat per esperanceta el Dg, 18/12/2011 - 22:16

A la ràdio el regidor viatger ha dit que en Masgrau cobra 1100€ nets al mes per 25 hores a la setmana. Si això no es cobrar pasta (relació hores treballades / sou) ja em direu que és. I ull que ara li pugen el sou. Si tanta feina fa que pleguin l'alcalde, els regidors i els funcionaris que no facin bé la seva feina i que n'entrin de nous. El que no pot ser és que un senyor ho faci tot. Amb aquest govern no ens en sortim.

Pepet

El camí més recte

Enviat per Pepet el Dg, 18/12/2011 - 23:34

Trobo molt encertat l'escrit, i la diagnosi del problema i la solució. Però l'eina no crec que sigui la més adequada.

ERC és un partit teòricament independentista, però que porta tota la seva existència acomodant-se en les prebendes de l'autonomisme. Un independentisme gradualista que els porta a recolzar l'entelèquia del pacte fiscal, plantejar per un futur utòpic un referèndum d'autodeterminació, etc. i que ens deixa en el mateix punt on érem fa 30 anys. Un independentisme simpàtic molt convenient per Madrid per mostrar-lo com a signe de democràcia tolerant mentre no mossegui, sinó intranscendent i col·laborador amb les institucions estatals (per això el Bono, Duran i Lleida, etc. tenien tanta estima al Ridao i són tan combatius amb Solidaritat o Amaiur).

La independència s'ha de prendre, i quan abans millor. I la línia més recta normalment és la més ràpida. Especialment com quan deia algú, a cada retort del camí ens esperen els saltejadors espanyols per buidar-nos la bossa.

Crec que l'eina més adequada per obtenir la independència és Solidaritat i la seva estratègia (fins fa poc la mateixa que Reagrupament): Una declaració unilateral d'independència per una majoria del Parlament, i després refrendar-ho amb un referèndum.

Qualsevol altra via és inviable a hores d'ara. El pacte fiscal és una pastanaga que no millorarà res per molt que ho venguin com independència fiscal (Espanya no pot renunciar al que ens espolia, no seria viable com a país, ja tenim l'exemple del nou finançament que manté un 8,5% del PIB d'espoli com el vell), no es pot convocar un referèndum d'autodeterminació perquè la potestat per fer-ho és estatal, etc. etc.

esperanceta

No fa 25 hores ni de conya

Enviat per esperanceta el Dll, 19/12/2011 - 13:06

Qui vulgui que cregui el que vulgui, però les 25 hores no surten per enlloc si entra a primera hora del matí i la majoria de dies surt a les 9.
A mi la divisió em surt a 5€ l'hora.... i sense comptar els caps de setmana.

esperanceta

Diuen que fa més hores, però

Enviat per esperanceta el Dll, 19/12/2011 - 13:36

Diuen que fa més hores, però en Barris va dir que feia 25 hores a la setmana, pots recuperar el tall de veu a la web de la ràdio. Una altra cosa és si fa hores extres. I, si fa hores extres, les cobra?

xaviermir

Poesia a l'Ajuntament

Enviat per xaviermir el Dll, 19/12/2011 - 14:00

En Masgrau cobra en vers? Que bonic! Quanta poesia hi ha al nostre Ajuntament!

Ferran

La veritat és que és igual

Enviat per Ferran el Dm, 20/12/2011 - 11:56

La veritat, és que és igual si fan dedicació complerta o no encara que a la campanya haguéssim dit que no ho farien (segur que no s'imaginaven la patacada que van tenir).
El més important és que penquin i ho facin bé.
I si el "regidor viatger" no serveix; doncs fora i un altre que ho faci millor, cap a dins.
I si el Sr. Masgrau penca més que la resta (ja sigui fent d'alcalde o de regidor), doncs millor per Arenys.