històric entrades

Synera99

August 2019

March 2019

November 2018

March 2016

January 2016

November 2014

September 2014

June 2014

February 2014

January 2014

October 2013

August 2013

June 2013

May 2013

February 2013

Synera99
La vida després de la mort
La vida després de la mort
Recentment he perdut un ésser estimat. A deshora, com sol acreditar-se aquestes malalties tan agressives. Descansi en pau.
Aquest fet luctuós m'ha empès a llegir cert llibre, el qual m'ha suavitzat el dolor pels interrogants que m'ha obert. El missatge és esperançador, així que per a tots aquells que han perdut algun ésser estimat, que probablement sereu tots/otes, voldria expressar el següent:
 
- Personalment crec que després de la vida no hi ha res més, i que un cop la persona o animal mor doncs s'ha acabat. Tanmateix, no sóc ningú per assegurar rotundament aquest fet, sobretot si tenim en compte que hi ha estudis i professionals que profunditzen en aquests temes i en treuen determinats resultats.- En aquest sentit m'agradaria animar a llegir un llibre de la doctora Elisabeth Kübler-Ross, els arguments de la qual són una referència pels professionals de la psicologia. Amb la seva lectura molt possiblement us farà canviar el vostre xip genèric, aquest criteri propi de la nostra cultura i que potser no ens permet veure més enllà d'allò amb el que se'ns ha adoctrinat. Jo vaig llegir el títol: La mort: una aurora, i us el recomano.
Aquí us deixo un enllaç sobre ella: http://www.muscaria.com/k_ross.htm- I, per si això sols fos poca cosa, tot just he tingut a la vista la següent publicació de La Vanguardia. Certament, li dono menys credibilitat que els anàlisi de la doctora, però tot plegat fa pinya, no?
La publicació ha estat aquesta: http://www.lavanguardia.com/lacontra/20130128/54362456026/la-contra-colton-burpo.html
Que cadascú tregui les seves conclusions.

January 2013

December 2012

Synera99
Una lliçó per a tothom
Una lliçó per a tothom
Avui he tingut una experiència interessant. En un moment qualsevol del matí arriba al mostrador una professional intèrpret de marroquí, la qual havia d'assistir a un "client" d'aquesta nacionalitat per un assumpte de l'ordre penal. El seu client encara no havia arribat i fa una trucada telefònica. Durant l'espera arriba al mostrador una persona que demana ésser atès a propòsit d'un requeriment que ha rebut. La professional s'avança —és clar que precipitadament— i conclou la conversa telefònica dient que "ja no cal", que el seu client ja és allí. Tot seguit es dirigeix a la persona que ha arribat amb la convicció (errònia) de que és aquell a qui ha d'assistir. Aquesta persona, que sembla li consta que la intèrpret sol assistir a detinguts i presos en processos penals, li contesta, amb un cert aire molest, que no és el seu client; que ell ve per un tema civil i no penal. Ben segur que la seva molèstia ha derivat perquè la professional instintivament l'ha etiquetat pels seus trets físics. La professional canviava una mica de color.
 
Tot seguit m'apropo al mostrador per lliurar al marroquí la documentació. Com faig sempre, em dirigeixo en català (si detecto que no m'entén o em demana l'idioma alternatiu ho faig sense problemes, però primer és el català). Em sorprèn l'home perquè parla un català perfectíssim, utilitzant construccions verbals ben ordenades i correctes, tant com les seves formes, així com molt polit i acurat en les seves expressions. Tot plegat em penso que ho projecta assaborint el moment, essent conscient que tenia al costat a la professional que s'havia ficat de peus a la galleda.
 
Doncs això, ha estat una curiositat interessant i una bona lliçó.

November 2012

October 2012

September 2012

Synera99
Reciclatge de llibres als Tres Turons
Reciclatge de llibres als Tres Turons
Ahir, dissabte dia 8, es va realizar a l'Institut Els Tres Turons l'activitat de compra i venda de llibres de segona ma. És aquest un esforç plausible per part de totes aquelles persones que des de ja fa uns cursos procuren fer realitat una gran maniobra d'estalvi, gratament esperada gairebé per tothom, o si més no de respecte mediambiental.
A casa vàrem ésser uns de tants "clients". Per això vam seguir fidelment les indicacions que l'AMPA ens feia arribar per correu electrònic. El darrer correu fou el dia 6 de setembre, en el qual se'ns indicava que la compra de llibres seria el dia 8 de setembre, d'11 a 13 del migdia.
Doncs be. Ahir ens vam acostar a l'institut a les 10:50 hores, per allò de ser-hi una mica abans de l'hora estipulada i reduir els efectes de la possible cua. En arribar se'ns va indicar que s'havia d'agafar número, i quina fou la nostra sorpresa quan ens van donar el número 99!
Francament, em vaig quedar perplex en veure que una activitat que en teoria havia d'iniciar-se deu minuts més tard, en la pràctica ja s'havia engegat feia força temps. Cent números no es reparteixen en dos minuts. Pensem (perquè en comentar-ho coincidien amb mi) que aquest no és un tracte just, ni democràtic, ni equilibrat. Si l'acte havia de començar a les 11 era en aquella hora que s'havia d'iniciar el repartiment de números. Si a tothom s'indica una hora però resulta que no és així i s'ha fet abans, estem parlant d'engany? Potser em preguntarien com fer-ho, doncs un exemple seria que els compradors fessin cua a fora per ordre d'arribada, com universalment es fa. Aquest gest m'inclina a pensar malament. Ara per ara, estic convençut que hi ha hagut privilegiats que han pogut disposar de primers números sense ni tan sols acostar-s'hi.
Senyors/ors de l'AMPA, aplaudeixo el vostre esforç i interès, però no la forma. No és transparent i, per tant, altament susceptible a interpretacions.
Fóra bo introduir una reforma en la mecànica d'aquest esdeveniment, o millor dit, es tracta d'una necessitat imperiosa per a l'imatge de l'AMPA.
Salutacions

May 2012

Synera99
Veïns indesitjats
Veïns indesitjats
Aquells/elles que hem estat pares i mares procurem pels nostres fills, des que neixen, l’educació que amb més o menys fortuna considerem convenient perquè siguin autosuficients a partir d’un moment indeterminat de la seva edat, així com capaços de moure’s pel món amb la prudència i desimboltura necessària. Els adolescents, en arribar a certa maduresa, prenen decisions amb una freqüència proporcionalment lineal a l’augment dels anys. Davant d’aquesta antinòmia, no podem accionar gaire més que creuar els dits i ambicionar que resolguin situacions ordinàries i extraordinàries amb la màxima coherència i seny possible, bàsicament d’acord amb l’adoctrinament que els lleguem dia rere dia. Malauradament, l’abastament que revesteixin aquestes dosificacions de teoria no és en cap cas sinònim de garantia d’èxit absolut, per molt generoses o qualitatives que ho siguin. Només ens resta, doncs, confiar en la benastrugança.
El propòsit anterior, ambicionat per tothom, sembla que no s’ha complert en el marc d’una família propera, sobre la qual estic autoritzat a donar la informació que reflecteix aquest article. El seu objectiu és el de conèixer una mecànica emprada per una ment xacrada, aprofitant en aquest cas les subtileses que poden proporcionar les noves tecnologies.
L’epicentre dels fets lamentats es va produir en el si de la família referida, la filla de la qual, menor d’edat però major de 13 anys, va arribar a mantenir un contacte desafortunat. Bé; això anterior diria que és un eufemisme, ja que la realitat fou que l’individu va articular certes maniobres per aconseguir establir la relació inicial —que més endavant detallaré— conduint-la fins a un extrem intolerant. Aquest vincle aconseguit va derivar en una relació freqüentada, culminada en un desenllaç inapropiat i, sens dubte, indegut (per la desproporció d’edats), com ho són les intimacions sexuals. Tot plegat tindria molta menys rellevància si el personatge hagués estat un altre adolescent, però no fou així. El subjecte hostil i repulsiu, en J.L.M.M., veí de la part alta de la riera, tenia 37 anys en aquell moment (finals del 2010); 23 més que ella. Per sort, aquesta incoherència desenraonada fou detectada en un estadi primari i, malgrat l’apogeu que implica les relacions sexuals, fou abordada abans que els fets poguessin derivar en desenllaços de reversibilitat més blindada.
La primera reacció, de sentit comú, va ésser exposar els fets als agents de la comissaria dels Mossos. Sorprenentment, però, es va posar de manifest que els fets en principi no revestien caràcter delictiu. Sembla que els legisladors van considerar que les relacions consentides per majors de tretze anys no havien de criminalitzar-les. Hem de suposar que no hi havia gaire presència femenina a l’hora de redactar la llei, perquè el parer unànime, especialment de professionals consultats (agents policials, pediatra, ginecòloga, psicòloga) coincideixen en què un major d’edat disposa de capacitat mental, material i calculadora preponderant, situació que li permet jugar amb superioritat i avantatges desproporcionats davant la alta vulnerabilitat dels menors, els quals són fàcilment influenciables.
Certament (malauradament podríem asseverar), l’article 181 del Codi Penal vigent diu el següent: 1. Qui dugui a terme actes que atemptin contra la llibertat o la indemnitat sexual d’una altra persona, sense violència o intimidació i sense el consentiment d’aquesta altra persona, ha de ser castigat, com a responsable d’abús sexual, amb la pena de presó d’un a tres anys o una multa de divuit a vint-i-quatre mesos. 2. Als efectes de l’apartat anterior, es consideren abusos sexuals no consentits els que s’executin sobre menors de tretze anys, sobre persones que estiguin privades de sentit o del trastorn mental de les quals s’abusi.
Aquest article, penso que extralimitadament permissiu, considerem que obre la porta a individus de ments desequilibrades per satisfer llurs abominables perversions. No obstant la “llicència” anterior, hi ha una petita escletxa on la llum pot il•luminar el judici comú i permetre que el sistema col•loqui qui calgui en el seu lloc. Així, l’article 183 d’aquest Codi refereix el següent: 1. Qui cometi abús sexual amb una persona major de tretze anys i menor de setze amb la intervenció d’engany ha de ser castigat amb la pena de presó d’un a dos anys o una multa de dotze a vint-i-quatre mesos.
Aquí és on prenen força determinant els informes dels professionals o els elements d’informació que els pares/mares afectats/ades poguessin rescatar de recursos tecnològics, com ho són dels missatges de mòbils, correus electrònics o expressions en murs virtuals (com els que disposen els ja coneguts Facebook, Fotolog, Messenger, etc.). Aquests mitjans de comunicació són un veritable brou de cultiu de contactes inapropiats, pèrfids i nocius. La revolució hormonal que naturalment acusen els adolescents a aquestes edats combinat amb la fauna diversa que la selva tant urbana com virtual amaguen, àvids alguns d’aconseguir trofeus immoderadament, propicien un còctel explosiu d’abast imprecís.
Però ¿Com van arribar a conèixer-se (o caçar-la,millor dit)?, us preguntareu. Aquest és un detall que certament convé explicar, perquè tinguem noció d’un concepte més de la diversitat d’elements que poden complicar la vida. Tal dia, la menor en qüestió seia en un banc de la nostra vila esperant una amiga. Duia el telèfon mòbil engegat, amb el sistema de ràdio bluetooth activat. Per aquells vols, possiblement el vil bergant ja s’havia fixat en ella i, aprofitant el moment i la tecnologia, va escanejar les emissions de ràdio bluetooth dels voltants amb el seu telèfon. Suposo que no li va costar endevinar quin era el d’ella ja que l’abast d’aquest sistema és curt. Va llançar-li un missatge que calia acceptar, enverinat, subtil, misteriós, intencionat, molt intencionat. La parquedat del missatge va inclinar primerament la menor a ignorar-lo en suposar que es tractava d’un error. No obstant, la força de la curiositat va superar la de la prudència, i el va acceptar. En obrir-lo descobrí en la pantalla la imatge d’un número de telèfon (¿perquè en format imatge i no de text? Potser per reduir rastres). La menor, seguint el fil de la seva pròpia curiositat, va trucar amb la finalitat d’aclarir aquelles formes estranyes. L’innoble manso, però, no va contestar, en un gest perfectament compatible amb una planificació acurada per potenciar l’èxit. A la vista del resultat, la menor va optar per desentendre’s de tot plegat i esborrar els missatges.
Però l’individu dejecte va tornar a la càrrega seguint algun patró gradual, i va injectar un element nou a la seva estratègia. Segurament que en un intent de projectar més misteri, va lliurar-li un missatge de text per revifar l’atenció perduda. Simplement deia: Hola . La menor tampoc no va contestar, així que l’infaust tipus va haver d’alimentar la intromissió amb nous “projectils” en forma de missatges que, en resum, l’alertava de la presència pròxima de dos homes que “la miraven sospitosament”. El fill de la gran bretanya es va presentar, doncs, com un àngel guardià i protector. Li va infondre por i va procurar guanyar-se la seva confiança; i ho va aconseguir. Els contactes posteriors ja varen ésser per conèixer-se millor, com les aficions, gustos, preferències, etc., molt probablement per abonar el terreny a conveniència. En un punt determinat dels contactes va tenir coneixement de l’edat real d’ella, però aquest no fou cap obstacle que l’impedís aprofundir en la relació, que va culminar, com he dit, amb relacions sexuals.
En aquest estat de les coses i ja que l’individu en qüestió no ha tingut escrúpols ni esmerçat energies en perseguir els seus propòsits imperdonables i irrespectuosos amb la nostra comunitat, tampoc nosaltres en tindrem, d’escrúpols, i és per això que ens ve de gust publicar la seva identitat per propugnar l’emparament i prudència dels veïns de la seva ímprobe actitud, essent que es tracta de... Vaja! Ja hem topat amb un mur legal. La llei de Protecció de Dades ens impedeix ventilar qui és, on treballa, on viu, quina vida fa, etc. Llàstima que l’informe del detectiu privat que he tingut a la vista, nodrit de detalls, no el puguem penjar arreu per escarni del responsable.
I en aquest punt em pregunto: ¿on hauria d’acabar el dret a la intimitat i començar el dret a la informació? ¿Qui té més dret sobre qui? ¿Perquè és més legal protegir actuacions punibles que publicar-les? ¿No és cert que tothom coincidim en què és una relació que ningú desitjaria a casa seva? Una menor de tretze anys pot romandre encantada o absorbida d’un individu per múltiples motius personals (desestructuració familiar; fracassos escolars; rebutjos socials; etc.), però un major d’edat, especialment si té 25 anys més que ella, sap perfectament que té al davant. Aquest no és un debat pacífic; al contrari, és tant controvertit que, malgrat el pas del temps, encara no sembla haver aconseguit mai un equilibri, com així ho demostren les nombroses sentències pronunciades en un i altre sentit.
Crec, creiem, que la legislació ha pecat d’ingènua en aquest sentit. És possible que els/les menors estiguin més avançats/des que en d’altres temps, es desenvolupen abans i vesteixen més agosaradament que en èpoques anteriors, però tot plegat no són elements prou consistents per considerar que tenen capacitat de raonament superior, especialment davant adults d’edat més avançada que juguen amb avantatges. Per a mi, si més no, fins els 17 segueixen essent nens o nenes altament vulnerables, i per això penso que la llei els hauria de protegir més.
Senyor J.L.M.M.: esteu identificat; us convidem a continuar la vostra miserable i vomitiva vida ben lluny de nosaltres, preferentment a una altra comunitat. Aquí ja no sou benvingut perquè sols de veure-us pel carrer ens provoqueu arcades de fàstic.

March 2012

Synera99
Internaments psiquiàtrics urgents
Internaments psiquiàtrics urgents
Existeix una percepció, més o menys estesa, que els jutjats de guàrdia són una mena de calaix de sastre on tothom s’hi pot adreçar per gairebé qualsevol circumstància o incidència, i no és així. Dels diversos conceptes que no s’ajusten a situacions objecte d’admissió judicial en aquest servei de guàrdia referit, em centraré avui en els internaments psiquiàtrics urgents. Aquest aclariment obeeix al fet que ens hem trobat amb casos en què una persona sol•licita del jutge de guàrdia l’internament urgent i forçat d’un familiar, afectat d’alguna patologia mental que l’impedeix governar la seva persona o que representa un risc potencial per a aquells que l’envolten, ja sigui de forma continuada o en moment puntuals. Sovint aquest malalt no és conscient de la delicada situació que pateix, o sí que ho és mentre el seu equilibri emocional roman estabilitzat. En el millor dels casos i sota la coherència dels seus moments lúcids, el malalt pot accedir voluntàriament a ingressar en un centre per a rebre el tractament necessari que l’ajudi a mantenir el seny; tanmateix, la norma general és ben al contrari, produint-se situacions tenses i continuades que condueixen els seus cuidadors a qüestionar seriosament confinar-lo en una institució adequada. Precisament perquè resulta difícil que el malalt accedeixi lliurement a ésser examinat per un psiquiatra, els familiars preocupats (i alguns de desesperats; no és per menys) sol•liciten del jutge de guàrdia el seu ingrés forçós amb l’única documentació —si és que n’hi ha— d’un informe mèdic que suggereix examinar-lo o ingressar-lo perquè “els familiars refereixen” reaccions compatibles amb el seu internament. La negativa del jutge a admetre aquest tràmit no acostuma a ésser ben compresa i freqüentment s’associa a manca d’interès per resoldre qüestions, i no, no és això. Així, doncs, exposo tot seguit les alternatives possibles que els mecanismes legals actuals ens faciliten: — Bàsicament, davant qualsevol tensió generada pel malalt o alteració del seu comportament derivat d’una descompensació, cal trucar sempre al SEM (Servei d’Emergències Mèdiques – telèfon 112). Una ambulància examinarà el pacient i, si escau, el durà a un servei d’urgències on el facultatiu avaluarà el seu estat i aquest, si ho considera necessari, n’ordenarà l’ingrés per raó d’urgència. Tot seguit el centre ho comunicarà al jutjat, i l’oficina que en tingui coneixement exercirà certes mesures de control fins que sigui donat d’alta. Les formalitats anteriors no són pas motiu d’un criteri unilateral, sinó que és fruït del protocol signat l’octubre del 2006 (*1) pel Departament de Salut, Departament d’Interior,Departament de Justícia, Ajuntament de Barcelona, Delegació del Govern a Catalunya, Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Associació Catalana de Municipis i comarques i finalment la Federació de Municipis de Catalunya. A aquest protocol s’hi va adherir el nostre partit judicial arran d’una recent Junta de Jutges, decisió que fou comunicada a tots els centres mèdics del partit (no s’inclou l’Hospital de Mataró, ja que aquesta població no pertany al partit judicial d’Arenys). (*1) El podeu consultar a internet, a http://synera99.webcindario.com/Descarregues/Protocol_internaments_urgents_2006.pdf
La part un tant decebedora d’aquest mecanisme és que sovint el pacient no roman gaire temps en el centre. L’explicació és ben simple: un cop ingressat segueix el tractament necessari escrupolosament —extrem que no sempre és així quan no està sota aquesta supervisió—, així que fàcilment, en pocs dies de medicació i teràpia controlada, s’aconsegueix l’estabilitat i la coherència adequades, situació que automàticament deriva en l’alta. — Si el plantejament originat és d’alta amenaça o ja amb components de risc per a la integritat física del pacient o d’aquells que l’envolten, no cal dubtar i s’ha de trucar als Mossos d’Esquadra (com faríem en qualsevol altra situació de perill) perquè resolguin la incidència i, si és possible (avisem-los) acudeixin amb una ambulància medicalitzada per tal que, si escau, traslladin el malalt davant d’un servei d’urgències psiquiàtriques. — Si ja es disposa d’antecedents documentals, en què especialistes hagin emès un diagnòstic patològic psicològic del pacient, aleshores sí que l’article 763 i següents de la LEC (llei Enjudiciament Civil) permet acudir al Jutjat de Guàrdia per sol•licitar el seu internament (que tècnicament s’anomena internament urgent/no urgent). En aquest cas cal fer una compareixença que contingui la sol•licitud. El/la Jutge/essa disposarà de 72 hores per resoldre sobre la petició. Si no s’autoritza l’internament, per no considerar-lo urgent, l’expedient no és tancat definitivament, sinó que és derivat a un dels set jutjats (que per torn de repartiment li corres-pongui) perquè continuï el tràmit per la via ordinària (no urgent). No perdem de vista que l’internament d’una persona s’inicia en un entorn mèdic i conclou en el jutjat, i no a l’inrevés, com se sol entendre. Pensem també que, si no fos així; si iniciéssim actuacions per simples manifestacions, qualsevol persona podria fer un mal ús del servei amb finalitats estrictament pertorbadores. Per últim, esmentar que, pels casos severs, hom pot plantejar-s’hi promoure una declaració d’incapacitat de la persona afectada, per a la qual cosa necessitarà dels serveis d’un advocat i un procurador (si escau, demanar-los del torn d’ofici), o bé acudir al Ministeri Fiscal perquè valori i impulsi aquesta declaració si ho considera oportú (article 757.3 LEC).
Synera99
Reforma LEC
Reforma LEC
No puc evitar qüestionar-me quins podrien ésser els eixos que explicarien les escasses reformes introduïdes en la llei d’enjudiciament civil anterior (1881-2001) davant la seva redacció actual, que en els seus onze anys de vigència ja ha patit un bon nombre de retocs en proporció a l’anterior. Serà la redacció massa impetuosa i poc acurada? Serà a causa de la velocitat evolutiva de la societat?
En fi; la darrera ha estat operada per la llei 37/2011, de 10 d’octubre (BOE núm. 245), que tot just va entrat en vigor el passat 1 de novembre. Entre els diversos extrems que han estat objecte de modificació, em centraré en algunes qüestions que considero poden tenir més interès social.
— Potser el punt més llampant de la reforma és el que fa referència als desnonaments. Des d’ara, el demandat serà requerit prèviament perquè en el termini de deu dies abandoni voluntàriament l’habitatge o local, presenti una oposició a la demanda o pagui la totalitat de la quantitat deguda. Si no acull cap d’aquestes opcions l’assumpte es transforma automàticament en una execució, sense que calgui celebrar el judici. S’adopta així pel legislador la mateixa operativa característica del procediment monitori. Tanmateix, es manté la mecànica anterior d’assenyalar el judici i la data del llançament ja des del començament del plet, de forma que si el demandat presenta oposició se celebrarà la vista afixada i, en el cas que esdevingui condemna, es durà a terme el llançament la data del qual també és fixat al començament de la tramitació. L’únic inconvenient advertit, no sabem pas si per una badada o intencionadament, és que el legislador no ha previst imposar les costes al demandat en el supòsit (que segurament serà majoritari) en què no atengui el requeriment inicial de deu dies i no formuli oposició ni acrediti el pagament, tal i com sí que es va introduir en els monitoris derivats de reclamacions per deutes a la comunitat de propietaris. Així, doncs, als arrendadors els han dotat d’un mecanisme més àgil per recuperar la possessió, però a càrrec seu.
— El procediment monitori és un tràmit mitjançant el qual hom pot pretendre d’un altre el pagament d’un deute dinerari, vençut i exigible, sempre que s’acrediti amb documents, factures, albarans, certificacions, telegrames, telefax o qualssevol altres documents que, fins i tot unilateralment creats pel creditor, siguin dels que habitualment documenten els crèdits i deutes, sigui quina sigui la forma i classe o el suport físic en què es trobin, que apareguin signats pel deutor o amb el seu segell, empremta o marca o amb qualsevol altre senyal, físic o electrònic, provinent del deutor. Fins ara el límit a reclamar era de 250.000 euros, però a partir de la reforma 37/2011 la quantia demandable passa a ésser il•limitada.
— Els procediments de capacitat, filiació, matrimonials i menors seran ara de tramitació preferent, sempre que alguns dels interessats sigui menor, incapacitat o en situació d’absència legal. És una pràctica que generalment ja se solia contemplar pels Jutjats, però que ara el legislador ha adoptat amb caràcter imperatiu.
— Fins ara, totes les sentències pronunciades pels jutjats eren susceptibles de recórrer-les en apel•lació, amb independència de la seva quantia; ara s’ha imposat una línia divisòria en els 3.000 EUR, de forma que ja no es podrà interposar cap recurs contra les sentències pronunciades en procediments que es reclamin quantitats inferiors. Considerem una mesura poc afortunada ja que, per tal frenar el col•lapse de les Audiències Provincials degut a l’augment de la litigiositat, un percentatge molt alt d’accions legals romandran ara en mans dels jutges d’una única instància (podríem parlar perfectament d’un 70%), sense possibilitat d’invertir les seves resolucions per molt incoherents o desajustades que les considerem. És sens dubte una minva de les garanties dels justiciables que pel moment potser no hauria d’haver prosperat, sobre tot si ha passat, com apunten algunes veus crítiques especialitzades, que en el tràmit parlamentari no hi va haver un posicionament comú per part del Senat i del Congrés.